Omul Tollund, așa cum a fost numit de cercetători bărbatul devenit victimă a sacrificiilor umane în Danemarca Epocii de Fier, face parte dintr-un grup de mumii antice remarcabil de bine conservate găsite în turbăriile Europei. Oamenii de știință i-au reanalizat recent conținutul stomacului folosind cea mai recentă tehnologie și au reușit să determine conținutul ultimei sale mese.
Deși a fost găsit în urmă cu peste o jumătate de secol, în 1950, cercetătorii au aflat abia acum că bărbatul mumificat a consumat terci de orz, semințe de in și pește, un produs simplu, dar hrănitor pentru acea perioadă.
Rămășițele vechi de 2.400 de ani ale bărbatului Tollund, care probabil avea între 30 și 40 de ani în momentul morții sale, au fost găsite în peninsula Danemarcei Iutlanda de către doi muncitori care lucrau în mlaștină.
Trupul său era atât de bine conservat, încât cei care l-au găsit au crezut că era o victimă recentă a unei crime, deoarece lațul de piele folosit pentru a-l ucide era încă atârnat de gâtul său. De fapt, oamenii de știință cred că a fost ucis în perioada 405-380 î.Hr.
În timp ce unii au postulat că a fost un criminal executat, experții spun acum că a fost victima unui sacrificiu ritual. Trupul său a fost așezat cu grijă în mlaștină în poziție fetală, iar gura și ochii i-au fost închise după moarte, indicând natura rituală a morții sale.
Experții cred că zona ar fi putut fi un sit ritual sau religios important. Un alt corp de mlaștină mumificat în mod natural, numit „Femeia Elling”, fusese găsit la doar 200 de metri distanță de bărbatul Tollund cu doar unsprezece luni înainte.
De asemenea, femeia a fost spânzurată și se crede că a trăit și în epoca fierului, dar este imposibil să se stabilească dacă a fost ucisă în aceeași perioadă cu omul Tollund.
Oamenii de știință de la acea vreme au reușit să stabilească că bărbatul a mâncat ultima sa masă cu aproximativ 12 până la 24 de ore înainte de moarte prin spânzurare, dar nu au putut determina care era exact conținutul stomacului său la acea vreme. Ulterior, un grup de oameni de știință danezi, condus de Nina Hilt Nielsen, director de cercetare la Muzeul Silkeborg din Danemarca, a reexaminat conținutul stomacului său folosind tehnologia actuală, care este mult mai avansată decât cea disponibilă în anii 1950.
Echipa lui Nielsen a folosit tehnologia avansată pentru a analiza proteinele microscopice, particulele de plante, substanțele chimice și probele de polen din intestinul său gros și subțire și, în cele din urmă, au putut determina că omul Tollund a mâncat o masă de terci pe bază de orz, semințe de in și pește înainte de moartea lui.
Aceasta este o ultimă masă surprinzătoare pentru o victimă a sacrificiului ritual, deoarece nu include ingrediente de lux sau substanțe psihoactive și analgezice, care se găsesc adesea în cazurile de sacrificiu uman.
Corpurile de mlaștină, găsite în turbării din Europa de Nord și Marea Britanie, sunt incredibil de bine conservate. Unele dintre cadavrele găsite în turbării sunt extrem de vechi, datând încă din anul 8.000 î.Hr., iar altele sunt la fel de recente de cel de-al Doilea Război Mondial.
Unele corpuri sunt atât de bine conservate încât părul facial și hainele lor sunt încă în stare perfectă. Acest lucru se datorează faptului că turba servește ca agent de refrigerare, deoarece substanța este extrem de rece și există puțin oxigen în adâncurile mlaștinilor.